keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

maalle? kaupunkiin?


Miksi kaupunkilaiset sanovat menevänsä maalle (tai landelle tai pöndelle)? Miksei paikkaa voi kutsua sen nimellä? "Maalla" on aika laaja käsite. Eihän maalla asuvatkaan sano menevänsä "kaupunkiin", paitsi joskus, kun tarkoittavat itsestään selvästi ihan vieressä olevaa kaupunkia, jonne on tapana mennä hoitamaan asioita. Muutoin he menevät Tampereelle, Turkuun, "Hesaan", Kotkaan, Lahteen jne. 

Yleisnimityksellä puhuminen kuulostaa minusta hieman siltä, ettei kohde ansaitse lausuttavan sen oikeaa nimeä tai sitten nimenomaan täytyy korostaa lähtevänsä pienelle paikkakunnalle. Se on niin eksoottista.

- Onko viikonloppusuunnitelmia?
- Me mennään maalle.

Kyllä minä haluaisin mieluummin kuulla paikan nimen ihan suoraan.
Tai sitähän voisi sitten alkaa puhua näinkin:

- Minne lähdette reissuun?
- Ulkomaille.

- Mitä meinaat laittaa huomisiin juhliin päälle?
- Vaatteet.

- Mitä söit tänään lounaaksi?
- Ruokaa.4 kommenttia:

 1. Mä sanon aina et me mennään maalle jos ollaan vapaa-ajan taloon tulossa...en mä halua että kaikki "jokapäiväntutut" tietää missä meidän paikka on...ja ystävät ja suku tietävät minne menemme kun sanon että maalle mennään...so what =) Ja jos joku sanoo mulle että ovat menossa maalle ettei esim vaikka tapaaminen onnistu niin ei mua kyllä tuon taivaallista kiinnosta missä se "maalla" on jos on kyse sellaisesta "hyvänpäiväntutusta" ja jos se on ystävä niin tiedän "maalle" sanasta minne menevät...ei mun mielestä sitä nyt tarvii joka kerta sanoa paikan nimeä...Hei me mennään nyt Lempäälään...joo en mä voi nyt voi tulla puisttreffeille kun mennään Lempäälään....yyääää...sama se jos sanoo et menevät mökille ...maalle sanaan liitän myös maaseudun ja sinnehän me mennään aina kun on vapaata...maalle sana on oikein hyvä ja kattaa tarkoituksen.

  Me ollaan itseasiassa kaupungissa maalla koska asutan haja-asutus alueella "kaupungissa" ja maalla taas ollaan kaupungissa, heh.

  VastaaPoista
 2. No entäs mökille? Kelpaako se? :) Calle ja hänen perheensä menee aina landelle mutta menen mökille. Eikä mustakaan sitä sen enempää tarvi tarkentaa. Miten sä puhut kun lähdet teidän mökille "jokapäiväntutuille" tai muulle vieraalle? :)

  VastaaPoista
 3. No mä puhun aina paikkakunnan nimillä, paitsi tosiaan mökistä sanon mökki, se onkin ainut. Mutta melkein kaikki, jotka eivät tiedä missä se on, kysyvät sitten että missä se mökki on. Vastaan siihen epäröimättä, eikä minulla ole kyllä mitään syytä olla kertomatta, koska en oikeastaan koskaan edes puhu menoistani sellaisten ihmisten kanssa, kenelle en voisi tai haluaisi puhua siitä tarkemmin. Sellainen tyyppi on sitten jo tosi vieras. Miten te, Inka ja MiMa vastaatte, jos joku kysyy tarkennuksia jos haluatte tietoisesti olla kertomatta?

  Ei mulla siis ole mikään hinku kailottaa mihin olen menossa, mutta itse koen luontevaksi puhua suoraan paikkojen nimillä (paitsi nyt se mökki). Ja myönnän kyllä olevani aika herkkä tuolle maa -sanalle, koska sitä myös käytetään aika hassusti..

  VastaaPoista
 4. Tottakai mä sitten kerron missä meidän tai C:n mökki sijaitsee jos halutaan tarkennusta. Ja kerron tottakai, en mä siksi sitä mökiksi kutsu että haluan piilotella sitä :)
  Mä aloin pohtimaan tätä kysymystä ja kysyin Callelta miksi he kustavat heidän mökkiä "maalle" menemiseksi eli landelle=landet. Mutta vastaukseksi en saanut mitään tarkkaa. "Kun on kaupunki missä asutaan ja on lande jossa on kesämökki". Se on vain kaupunkilaisten kustuma nimi sille niinkuin meille mökille meneminen.
  Tietysti me Korialta kotoisin miellämme " maalle" menemisen jonnekin missä on lehmiä ja peltoja, eikö? Mä ainakin ennen kuin totuin koko sanaan :)

  VastaaPoista