sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

meillä on tyttö


Tällä hetkellä puhutaan paljon kasvatuksesta, jossa sukupuolta ei haluta korostaa. Toiset menevät asiassa pitemmälle, toiset noudattavat "mallia" löyhemmin. En mene yksityiskohtiin nyt tarkemmin, koska asia on sen verran tapetilla, että kertaus ei liene tarpeen. 

Tytöllä ja pojalla on jo biologisesti niin paljon eroja, että olen vahvasti sitä mieltä, ettei kaikkia käyttäytymis- tai ajatusmalleja saada pelkästään opitun kautta. En näe syytä, miksi lapsen sukupuolta ei saisi korostaa, vaikka ymmärrän toki tuon kasvatusmallin pointin. Siinä on ihan hyviäkin puolia, mutta minulle tytöt saavat kuitenkin edelleen olla tyttöjä ja pojat poikia. 

Olen huomannut sellaista, että moni vanhempi joka haluaa enemmän noudattaa vaikkapa ulkoisesti neutraalia linjaa, itse asiassa valitsee lapselleen usein juuri vastakkaiselle sukupuolelle luokiteltuja vaatteita. Ollaan huolissaan siitä, onko tyttöä puettu liian tyttömäisesti tai poikaa poikamaisesti. Olen myös huomannut, että tämä asia on enemmän kaupunkilaisten juttu.

Minusta on mukavaa kun lapseni näyttää tytöltä, eikä meillä todellakaan vältellä lapsen vaatteissa pinkkiä. Kuitenkaan lapsemme ei tunne käsitettä tytön tai pojan vaate, lelu tai tekemiset, koska meillä niistä asioista ei yksinkertaisesti juurikan puhuta, mutta sitä ei tehdä myöskään kovin tietoisesti. Tärkeintä meille on se, että hän saa tehdä valintannat kiinnostuksensa mukaan. En ala huokailemaan tuskastuneesti sitä, jos tyttö haluaa leikkiä prinsessaa, enkä liioin johdattele häntä valitsemaan mieluummin nukkea kuin hämähäkkimiestä. Hän leikkiikin ihan yhtä luontevasti rekka-autolla kuin nukellakin, pukeutuu prinsessamekkoon tai autopaitaan. Synttäriksi hän odotti innokkaasti "korttia, jossa on auto." Hän nauraa röhöttää pieraistuaan ja vauvan nähtyään korottaa äänensä tyttömäiseen falsettiin ja piipittää ihaillen "katso, pieni vauvaaaa!" Hän huudahtaa ihastuksissaan jokaisesta näkemästään traktorista ja haluaa ehdottomasti huulikiillettä kun minä laitan sitä itselleni. 

Valinnan vapaus on minulle se tärkein pointti, mutta sen enempää sukupuolen neutralisoimiseen en näe mitään syytä.
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti