sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

kirje tyttärelle


Kultaseni,

Minulla on ollut tapana kirjoitella sinulle kirjeitä. Ensimmäisen vuotesi aikana kirjoittelin tiheämmin, mutta nyt vuoden välein. Täytit pari viikkoa sitten kolme. Nyt ymmärrän hyvin, miksi niin monessa paikassa alaikäraja on 3 vuotta, koska eron todella huomaa. 

Puhut hirveästi. Olet oikea papupata ja siinä lienet tullut minuun, vaikka ei isikään hiljaisimmasta päästä ole. Sinulla on myös mielettömän hyvä muisti. Rakastat musiikkia ja tanssimista yli kaiken. Tanssisit aina vaan. Alat jammailla pienenkin musiikkipätkän aikana, etkä välitä, ollaanko keskellä ruokakauppaa tai missä vaan. Olet alkanut laulaa aina vaan enemmän ja sitä on hauska kuunnella.

Olet visuaalinen lapsi. Kiinnität heti huomiota toisten uusiin vaatteisiin, kampauksiin, koruihin, meikkeihin, rakennuksiin, kuviin tai mihin vaan. Tiedät, minkälaiset autot lähipiirimme ihmisillä on. Sinulta ei jää huomaamatta pieninkään yksityiskohta. 

Olet aikamoinen menomimmi. Liikkumisesi on ketterää ja nopeaa ja alat tosi nopeasti vauhtileikkeihin ihan vieraidenkin lasten kanssa. Et säiky pienestä ja olet tosi reipas ja sisukas. Niin sisukas, että joskus se menee melkein liiallisuuksiin. Olet oikea mestarijankuttaja! :)

Olet ollut viimeisen vuoden ajan aika uhmakas. Pari viimeistä kuukautta ovat kuitenkin olleet leppoisampia, kunnes nyt täytit kolme ja uhmakkuus yltyi taas. Olet oikea aurinkolapsi, mutta samalla lentää kyllä myös tulta ja tappuraa. Aikamoinen Pikku Myy olet temperamentteinesi. Ihanin puolesi on se, että hymyilet ihan hirveän paljon ja sinulla on hauska huumorintaju. Niiden ansiosta kipinöintisi tuntuu vähän helpommalta. Olet tosi lyhytvihaista sorttia, ihan niinkuin minä ja isikin. Yrität aika ovelasti saada tahtoasi läpi ja yrität käytää kaikki keinot saavuttaaksesi haluamasi. Minusta sinun luonteesi on mahtava, vaikka ei myöskään helpoimmasta päästä.

Sinun idoleitasi tällä hetkellä ovat ehdottomasti serkkutytöt, joista puhut todella paljon. Muistakin serkuista, isovanhemmista ja kummeista puhutaan paljon myös.

Sinut saa innostumaan tosi helposti melkein kaikesta. Olet valmis seuraksi mihin tahansa askareeseen tai menoon. Olet omatoiminen ja tiedät kotimme tavaroiden paikat paremmin kuin isi. Teet jo paljon asioita itse. Tekisit varmasti kaiken, jos vain antaisimme. Jotkut asiat ovat kuitenkin vielä liian vaarallisia sinulle, mutta sitä sinä et aina suostu hyväksymään.

Ruoan suhteen olet aika valikoiva. Nirsoilusi alkoi suunnilleen silloin kun täytit kaksi, vaikka sitä ennen söit melkein mitä vaan. Mutta mummilla tuntuu olevan sinuun jonkinlainen taikakosketus, koska hänen seurassaan sinä yleensä suostut maistamaan ruokia paljon monipuolisemmin. Lempiherkkujasi ovat spagetti bolognese, lihapullat, kaikenlaiset makkararuoat, peruna, kurkku, avokado, omena, tumma leipä ja soijajogurtti. Kerran viikossa sinulla on herkkupäivä, jolloin saat pillimehun ja vaihtelevasti vaikkapa muutaman sukulakun, muumitikkarin tai vaikkapa muumikeksejä.

Vaippoja et ole käyttänyt enää ollenkaan viime joulun jälkeen. Se jäi pois heti kun lopetit kakan pidättelemisen, minkä vuoksi vaipattomuuteen tuli muutaman kuukauden pieni takapakki. Sinua ei tarvitse patistaa vessaan, vaan joko menet sinne itse tai ilmoitat reippasti ja hyvissä ajoin että pissattaa. Olemme oppineet luottamaan siihen, että todella tarkoitat sitä ettei vessan tarvitse juuri nyt mennä.

Tällä hetkellä sinä kiinnität paljon huomiota mitä kaikkea "iso tyttö" tekee ja mitkä jutut ovat "vauvojen juttuja." Sinua kiinnostaa myöskin kovasti tytön ja pojan ominaisuudet, mistä vauvat tulevat ja miten he kasvavat äitien vatsoissa. Katselet tosi mielelläsi omia vauvakuviasi. 

Tykkäät leikkiä kaikkein mieluiten eläinhahmoillasi, Legoilla, junaradalla ja isolla rekka-autolla. Majojen rakentaminen on sinusta ihan huppuhauskaa ja meillä onkin usein olkkarissa jonkinlainen viritelmä, jonka sisällä tykkäät istua leikkimässä. Pidät myös kovasti piirtämisestä ja askartelusta. Saksiakin käytät jo aika hyvin. Ulkoiluun olet valmis aina.

Pidät siitä että saat hellyyttä ja tykkäät sitä myös antaa, mutta toisaalta olet usein niin menossa, ettet paljon malta sylissä istua. Onneksi rauhallisempina hetkinäsi sitäkin vielä tapahtuu. Iltaisin sinulle luetaan satu ja sitten ollaan vielä hetki vieressäsi kun valot sammutetaan. Pidät Tatusta ja Patusta, Muumeista, Herra Hakkaraisesta, Barbapapoista ja Pupesta. Sinäkin haluat nykyään lukea iltasadun meille. Olet aina ollut hyvä nukkumaan ja nytkin nukut yöt omassa sängyssä, mutta joskus saatat tulla äidin ja isin väliin. 

Tulipa pitkä kirje. Juttua riittäisi aina vaan, mutta tässä oli varmasti tärkeimmät.
Rakas tyttöni, paljon onnea kolmannesta synttäripäivästäsi! Hauskaa nähdä, mitä kaikenlaista tulet oppimaan seuraavan vuoden aikana.


2 kommenttia: