lauantai 18. tammikuuta 2014

kohuttu tomaattikastike


Viime aikoina on kohuttu Henri Alénin tomaattikastikkeesta, joka aiheutti Mutti-tomaattimurskan loppumisen pääkaupunkiseudun kaupoissa. Olihan tämäkin pakko ihmisen kokeilla 
(ohje on kopioitu sanantarkasti Iltalehden uutisesta).

Tuumasta toimeen.

Yksi purkki Mutti-tomaattimurskaa, tai muuta ”hyvänmerkkistä” murskaa. 
Yksi pieni sipuli
Kaksi pientä valkosipulin kynttä
0,6 desilitraa oliiviöljy
0,5 teelusikallista sokeria
Halutessasi appelsiinin kuorta ja punaviiniä 0,5 desilitraa


Valmistus

1. Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipulia pitkään öljyssä. 
Vähintään 10 minuuttia matalalla lämmöllä öljyssä. 
Näin rakennat makauden, Alèn neuvoo.

2. Lisää mukaan sokeri ja tomaattimurskasta puolet. 
Anna hautua 10 minuuttia. Näin soosi makeutuu
Lisää sen jälkeen loppu murska ja vettä 2 desilitraa. Hauduta sekoittaen. 

3. Pidä poreileva lämpö, jatka hauduttamista 15 minuutin ajan, 
ja lisää mahdollinen punaviini, joka tuo kastikkeeseen happamuuden. 
Sekoita koko ajan.

4. Kun kastike on sakeaa, lisää suolaa ja mustapippuria myllystä.
Jos hifistelet, lisää kaksi kuorimaveitsellä tehtyä palaa appelsiinin kuorta.
(Niitä ei syödä, vaan ne antavat vain makua.) Mausta rokeasti. 

5. Ota kastike sivuun, sekoita joukkoon 0,5 desilitraa parasta neitytoliiviöljyä mitä saat. 
Älä keitä enää. Se tuo täyteläisyyden soosiin.

6. Sekoita kastike esimerkiksi keitetyn spagetin joukkoon heti, 
kun pasta on valutettu. Siis heti. Ei päälle, vaan sekaisin! Alèn viimeistelee ohjeen.


Tulos: odotin kohun ansiosta kastikkeelta vähän enemmän, vaikka kyllä se varmaan paranee, 
mitä enemmän sitä tekee niin ettei tarvitse enää tuijottaa ohjetta. 
Mutta kyllä se ehdottomasti hyvää oli. 

Voilà!

2 kommenttia:

  1. Koska minulla sattuu olemaan Muttia kaapissa, taidan kokeilla tänään tuota, jos se Mutti on kerran Se juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä! Siitä vaan testaamaan. Laitoin eilen jämät pannulle, paistelin siinä hetken ja laitoin vielä ripauksen lisää suolaa ja pippuria. Lopuksi päälle parmesania. Hyvää oli!

      Poista