keskiviikko 7. elokuuta 2013

takapiha

Takapiha on vihdoin valmis. Tai ainakin melkein. Mutta periaatteessa.


Piha myynti-ilmoituksessa 2012.


Loppukeväästä piha näytti tältä. Vuohenputkikasvu oli räjähdysmäistä. Oikealla nyppimäni läntti. Vasemmalla kitkemisen teki hankalaksi se, että seassa oli etualalla kivien lomassa näkyvää köynnösmäistä täytekasvia (en tiedä sen oikeaa nimeä, joten olkoon sen nimi täytekasvi), jonka tarkoitus oli varmasti saada piha helppohoitoiseksi. Kaikkea muuta se sitten olikin – ellei satu pitämään vuohenputkesta, joka kasvaa uudestaan noin kolmessa sekunnissa. Kitkemisen teki myös inhottavaksi se, että olen tosi allerginen putkikasveille ja sain oireita heti kun tein sen kanssa hommia. Jonkin aikaa pähkäilimme tuota takapihaa ja mitä sille kannattaa tehdä. Säilyttääkö jonkun edellis-edellisen asukkaan istutukset ja kitkee kuin hullu, vai tehdäkö kerralla muutos. Päätimme hankkiutua eroon täytekasvista ja istuttaa nurtsin. 


Tässä on jo kesä hyvässä vauhdissa ja muut jo valmiina olleet istutukset ovat nousseet. Ne pääsevät hyvin oikeuksiinsa nyt. Mies teki ison työn raivatessaan täytekasvin pois ja hän teki sen niin tehokkaasti, että vuohenputkirintamalla on ollut sen jälkeen hiljaista. Raivaustöissä paljastui, että koko täytekasvin peittämä alue (puolet rinteestä) oli laitettu täyteen kiviä, joista tässä kuvassa näkyy ehkä kolmasosa. Ylimääräiset kivet laitoimme pation reunoilla oleviin aukkoihin.


Nurmikko istutettu ja haketta laitettu kiviportaiden ympärille. 


Ja nyt! Nurmikko on kasvanut tosi tiheäksi, mutta ihmettelin pitkään miksi nurmikko ei vaan meinaa kasvaa reunoille asti, kunnes älysin että sen on pakko johtua noista kasveista. Ne rohmuavat kaiken veden! Laitoimme kivet paikoilleen pari päivää sitten, jolloin myös nurmikko leikattiin ekan kerran. Olen aivan rakastunut etualalla kivien lomassa ja portaiden reunassa (tässä kuvassa aika heikosti) erottuviin aurinkokennolamppuihin. Ne jaksavat palaa aika pitkälle aamuyöhön. 

Vaikka piha on periaatteessa nyt valmis, vielä tehtäviä juttuja ovat tuo nurmikon tasaiseksi saaminen ja takana keskellä olevan kitukasvuisen katajan heivaaminen hittoon. Se lähtee "sitten kun meillä on syystalkoot kun pihalle tuodaan lava", sanoi mies. Olen aina haaveillut pihalleni muutamasta timanttituijasta, mutta katsotaan nyt tarvitseeko tuo edes mitään tilalle.

Pihanhoito ei ole minulle mikään intohimo toisin kuin sisustus. Haluan kuitenkin, että piha on siisti. En pidä omassa pihassani kovin monimutkaisista istutuksista, mutta joitakin monivuotisia kasveja on kuitenkin kiva olla. Siksi halusin säästää osan. Kausikukat istutan mieluiten ruukkuihin.

2 kommenttia:

  1. Voi kun tuli kivan näköinen. Pari timanttituijaa vois olla ihan kiva ajatellen talven harmautta (olisi sitten jotain mihin ripustella valoa talvella, jos siis sellaisesta tykkää).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos MiMa! Ne timanttituijat tosiaan olisivat kivoja. Sellainen Kolmen rykelmä voisi olla nätti ja jouluvalot niissä toisi ihanaa tunnelmaa. Katsotaan mihin tämä johtaa. :)

      Poista