sunnuntai 4. elokuuta 2013

hampurilaisia

Rakastan hyviä ja laadukkaita hampurilaisia. Pikaruokaloiden hampurilaiset ovat joskus ihan ok, mutta ovat kaukana siitä, mistä nyt puhun. Olin muuten opiskeluaikana töissä Mäkkärillä ja näin siitä painajaisia vielä vuosienkin päästä. Ei niinkään työtehtävien, vaan työyhteisön vuoksi. Se oli oikea selkäänpuukotuksen ja kanamaisuuden tyyssija. No onneksi siellä oli muutama mukavakin tyyppi, joiden tietenkin toivoi osuvan samalle työvuorolle. Ja ne kuuluisat ohjesäännöt.. Jopa rätin viikkaus opetettiin. Meidän myöskin piti noudattaa hassuja asioita, kuten hampurilaista ei saanut sanoa hamppariksi ("se on se tyyppi, joka kävelee kadulla!"), eikä hampurilaissämpylän kantta saanut sanoa kanneksi, vaan kruunuksi. Ymmärrän, että termit pitää olla kunnossa asiakkaille puhuttaessa, mutta tämä seikka oli erityisen tiukka kun puhuimme siellä toisillemme. Jos vuoropäällikkö kuuli, että joku kutsui (keittiössä) raaka-ainetta jonkinlaisella lempinimellä, tultiin asia heti korjaamaan. Toistelin päässäni mantraa: tämä on vain väliaikaista, tämän on vain väliaikaista.. Oli se ainakin kasvattava kokemus ja siinä sivussa opin tekemään hampurilaisia.

No se siitä.

Helsingin parhaan hampurilaisen saa mielestäni Hietalahden kauppahallista, Roslundin lihakaupasta. Hyvä burgeri ei vaadi mitään ihmeellisyyksiä, vain hyvät raaka-aineet ja yksinkertaiset mausteet. Viime perjantaina teimme pitkästä aikaa hampurilaisia itse. Seuraavaksi yksinkertainen ohje.Kotitekoiset burgerit

(En merkkaa raaka-aineisiin määriä, koska ne voi arvioida oman tarpeen mukaan.)

Sämpylät
Itse tehdyt sämpylät ovat tietenkin parasta, mutta loistavia valmiitakin on. Tällä kertaa käytimme Ullan Pakarin pitkulaisia Aurinkosämpylöitä, joissa on ihana sitko.

Pihvit
Mahdollisimman tuoretta ja hyvälaatuista naudan jauhelihaa
Suolaa
Pippuria

Muita täytteitä
Jääsalaattia
Cheddar -juustoa
kurkkua (itse tykkään tuoreversiosta, joku toinen suolaisesta)
tomaattia
punasipulia
majoneesia tai turkkilaiseen jogurttiin tehtyä kastiketta
ketsuppia

Siivuta tomaatit, kurkut ja sipulit.

Ota jauhelihaa sopiva köntti ja muotoile haluamasi paksuiseksi pihviksi. Levitä pintaan hieman öjyä. Laita pihvi pannulle tai grilliin paistumaan. Mausta tässä vaiheessa päällä oleva puoli suolalla ja pippurilla (rennolla kädellä). Käännä pihvi ja mausta taas. Oikeaoppinen hampurilaispihvi jää sisältä hieman punaiseksi.

Paahda sämpylöitä hetken aikaa pannulla/grillissä. Uunissakin toimii ihan ok.

Aseta lämmin sämpylä avonaisena lautaselle. Aloita kokoaminen kannesta (sori, kruunusta):
1. Ketsuppi ja majoneesi/jogurttikastike
2. punasipulisiivut
3. kurkku ja tomaatti
4. salaatti

Jatka kokoamista sämpylän pohjasta:
1. Halutessasi lisää myös tänne ketsuppia ja majoneesia/jogurttikastiketta
2. Pihvi
3. Cheddar -juustoa

Nosta pohja kannen päälle ja käännä koko komeus oikeinpäin. Valmista syötäväksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti