lauantai 25. helmikuuta 2017

kirje 7-vuotiaalle tyttärelle



SYNTTÄRIHAASTATTELU

Mikä sun mielestä on kaikkein kivointa maailmassa?
- Lahjat, luistelu, hiihto. 

Mikä on parasta musaa?
- Antti Tuisku, Justin Bieber.

Kumpi on söpömpi, Antti Tuisku vai Justin Bieber? 
- Antti Tuisku.

Ketä sinä ihailet kaikkein eniten maailmassa?
- Teitä. 

Kiitos kulta. Miksi?
- No kun mä rakastan teitä.

Mistä ruoasta tykkäät eniten?
- Kalakeitosta, nakkikeitosta ja makaronilaatikosta.

Mikä on hassuinta, mitä tiedät?
- Pieru. (taas)

Miksi pieru on niin hassu juttu?
- No kun se kuulostaa hauskalta.

Mikä on kaikkein inhottavin juttu, mitä tiedät?
- Ötökät. Ja madot.

Mitä sinä pelkäät?
- Pimeetä.

Mitä tällä hetkellä odotat kaikkein eniten?
- Kaarnan synttäreitä. Ja mun synttäreitä. Kesää. Sienien poimimista syksyllä. Koulun alkamista.

Mikä kesässä on kivointa?
- No kun ei tarvi olla paksuis vaatteissa. Ja sitte trampoliini, pyöräily, mökil oleminen.





Minkälaisia vaatteita tykkäät eniten pitää?
- Mekkoja ja pillifarkkuja.

Kuka täällä Suomessa määrää asioista?
- Presidentti. 

Tiedätkö, minkä näköinen on Suomen presidentti?
- En.

Mikä sinusta tulee isona?
- Eläinlääkäri. Tai vaatesuunnittelija. Tai ompelija.

Minkälaisia vaatteita haluaisit suunnitella?
- Mekkoja ja hienoi punaisii pukuja. 

Mikä on sinun lempiväri?
Musta ja valkoinen.

Miksi punaisia pukuja?
- No kyl punanenkii on mun lempiväri. Ja keltanen.

Millä leluilla leikit mieluiten?
- Legoilla. Lohnareilla.

Mitä lelut ovat sulle kaikkein tärkeimpiä?
- Unikki ja noi lohikäärmeet.

Jos saisit matkustaa johonkin maahan, minne menisit?
- Kreikkaan.

Miksi?
- No ku siellä on kesä ja saa uida joka päivä.

Mikä on sun mielestä viikon paras päivä?
- Lauantai ja sunnuntai.

Miksi?
- No koska saa olla vapaalla.

Mistä sinä et yhtään tykkää?
- Limasta. Roskiksesta. Jotku kasvikset. Päikkäreistä.

Kuka on sun paras kaveri?
- Säde, Tiiu, Olivia, Kiia, Kaarna, Tuuve, Lyyli ja Saara.

Kuka on sinun mielestä kaunis?
- Te molemmat (naurua).

Ihanasti sanottu, kiitos kulta!
Mikä meissä on sinun mielestä kaunista?
- Kun sä meikkaat ja sulla on hienoja vaatteita.
Iskän hymy ja sen ilmeet (naurua).

Ketä sinä rakastat?
- Teitä. Mummia ja ukkia.

Niin mekin sinua, hirveän paljon!

Onko sinulla harrastuksia?
- Tanssi. Kiipeily (telineissä).

Minkälaisesta liikunnasta sinä tykkäät?
- Ainakin juoksusta. Ja luistelusta. Uimisesta. Kesällä pyöräilemisestä.





Missä olet hyvä?
- Kiipeilyssä. Ompelemisessa. Piirtämisessä.

Mikä on kaikkein jännittävintä, mitä olet tehnyt?
- Sukeltaminen.

Miksi se on jännittävää?
- No kun pystyy olla veden alla.

Mikä on sellainen asia, mitä haluaisit tehdä? Sellainen, mitä et ennen ole tehnyt?
- Se kiipeilyrata Tykkimäessä.

Kiitos haastattelusta.
- Ole hyvä.


Muruseni, tänään sinä täytät 7 vuotta. Aloitit viime syksynä pitkään odottamasi eskarin ja olet viihtynyt siellä tosi hyvin. Vielä enemmän odotat ensi syksynä alkavaa koulua. Kun kysyin, mitä siinä erityisesti odotat, vastasit että "haluan päästä opiskelemaan. Tykkään tehtävistä." Syksystä alkaen saat sitten tehdä sitä sydämesi kyllyydestä ja edetä opintiellä vaikka aikuisikään asti. 

Meille tuli iso elämänmuutos kun päätimme viime keväänä ostaa mummila ja ukkila -talon, eli sen, jossa minä olen kasvanut ja muuttaa takaisin iskän ja minun kotiseudulle. Samassa talossa iskä kävi jo nuorena poikana minua katsomassa. Meistä on tosi hauskaa, että pääset juurtumaan samaan paikkaan missä me olemme varttuneet, käyneet koulun ja harrastaneet.


Pihatöissä uudessa, mutta läpikotaisin tutussa kodissa.

Olet kotiutunut hyvin uuteen tarhaan/eskariin ja saanut sieltä kavereita. Leikit mielelläsi sekä tyttöjen, että poikien kanssa.

Minun laillani rakastat isoja kaupunkeja ("ihanaa kun täällä on niin paljon ihmisiä" sanot usein kun menemme vaikka Helsinkiin), mutta onneksi viihdyt yhtä hyvin myös täällä pikkupaikkakunnalla.

Huumorintajusi saa jatkuvasti uusia ulottuvuuksia ja ronskistuu. Nauramme omille sisäpiirin jutuillemme. Sinulta tulee hyviä letkautuksia ja röhötät niiden päälle. Hattuilet kuin vanha tekijä – istut siis sukuusi kuin hanska käteen. Sarkasmi sen kuin kukoistaa! Osaat myös olla aikamoinen velmu, mutta ihan
hyvällä tavalla. Et ole vielä keksinyt minkäänlaista uhkailua, etkä valehteluakaan kovin helposti harrasta. Toivottavasti et tule harrastamaankaan. Puutut aika helposti vääryyksiin.





Olet toisista välittävä, empaattinen tyttö ja on liikuttavaa, miten paljon huolehdit muiden hyvinvoinnista aina ihmisiä, eläimiä ja jopa leluja myöten. Jos toisella on paha mieli, alat vaivihkaa piristää häntä. Muistat asioita tosi pitkien aikojen takaa. Olet yleensä sanasi mittainen tyttö ja harvoin hölmöilet. Haahuilla kyllä osaat kun sinun pitäisi esimerkiksi valmistautua lähtöön tai hoitaa jokin asia kerralla loppuun. Unohdut tekemään kesken kaiken kaikkea muuta.





Kyselykautesi vaan jatkuu ja olet kova pohdiskelemaan. Mietiskelet sekä kivoja että ikäviä asoita ja tykkäät keskustella niistä. Jos meille tulee riita, se selvitetään aina ja puhutaan, miksi ollaan oltu vihaisia. Joskus jäät vielä kuitenkin miettimään asiaa pitkäksikin aikaa, eikä ole epätavallista että vaikka tarhapäivän jälkeen sanot että "äiti en mä tarkoittanut sitä niin, vaan…"

Olet edelleen kova halailemaan ja suukottelemaan. Ihana juttu, koska myös me pidämme siitä.
Naurat ja puhut kovaa ja paljon, kiihdyt nollasta sataan sekunnissa ja innostut helposti. Kun suutut, lepyt nopeasti.

Kun iskä lähtee aamulla aikaisin töihin, tulet vielä tunniksi viereeni nukkumaan. Kun heräilemme, iskä soittaa automatkaltaan jo kivaksi rutiiniksi muodostuneen "näköpuhelun" ja on sillä tavalla mukana meidän aamutoimissa.

On ihanaa kun vielä tarhapäivän alettua rutistat kovaa ja päivän loputtua juokset täysillä luokse halaamaan. 

Tällä hetkellä olet 128 cm pitkä ja sinulta on lähtenyt seitsemän hammasta. Osa irtosi aika helposti ja omatoimisesti, osa vähän suuremmalla draamalla. Draamasta tuli mieleen, että osaat järjestään sellaisen aika ansiokkaasti. Elät tunteet täysillä ja koet asiat voimakkaasti. Se on minusta ihan hyvä juttu, vaikka se saa välillä myös vähän koomisia piirteitä.

Jos saisit valita, söisit aina kalaa tai erilaisia nakkiruokia. 
Olet vielä aika kova nirsoilemaan ruoan kanssa, mutta pikkuhiljaa ne mieltymykset siitä laajenevat. Ehkä. Kasvisruokapäivät aiheuttavat narinaa. Kunpa vaan vähän löysäisit ennakkoluulojasi eri makujen suhteen:
et tykkää, vaikka et ole edes maistanut. 

Aloitit syksyllä kummitätisi vetämässä hiphop-ryhmässä ja olet tykännyt siitä tosi paljon. Rakas serkkusi käy samalla tunnilla ja se tekee hommasta vielä mieluisampaa. Teillä oli tällä viikolla tanssiesitys ja sinua jännitti aika paljon, mutta rentouduit melko pian tanssin alettua. Esitys meni tosi hienosti! Sanoin sinulle, että olit tosi rohkea kun uskalsit esiintyä. Melko varmasti en itse olisi sinun iässäsi rohjennut.





Pidät edelleen vauhdista. Tykkäät juosta, kiipeillä ja tanssia. Liikunta on sinulle mieluisaa puuhaa ja pidät erityisesti uimisesta. Viime kesänä jätit uimakellukkeet lopullisesti pois. Opit myös sukeltamaan, uimaan selkää ja pätkiä sammakkoa. Sinulla oli hirveä kiire opetella kaikki mahdolliset tyylit heti samalla kertaa, mikä kuvastaa aika hyvin kärsimätöntä luonnettasi. Sinä jopa synnyit viisi päivää etuajassa.

Olemme jatkaneet uimista myös kesän jälkeen lähellä olevassa pienessä uimahallissa. Tykkäät sukeltaa renkaita ja uida matkoja. Muutama viikko sitten suoritit jo 100 metrin uimamerkin! Uin rinnallasi ja valvoja käveli altaan reunalla katsoen suoritustasi. Epäilin aluksi jaksatko loppuun asti, mutta hammasta purren hoidit homman kotiin. Tosi hienoa! Nyt opettelet sukeltamaan pää edellä ja se alkaa sujua jo aika hyvin kun vaan jaksat keskittyä.





Jos uimaan ei just nyt pääse, tämäkin kelpaa ensihätään.

Asumme ihan urheilukentän vieressä ja pääsemme hetkessä hiihtoladulle ja luistelemaan.
Pienen paikkakunnan hyviä puolia on, että törmäät niissäkin melkein aina eskarikavereihin. 

Vauhdikkaiden juttujen vastapainoksi jaksat myös pitkiä rauhallisia leikkejä. Ne sujuvat hyvin yksinkin, mutta jos sinulle tarjoutuu mahdollisuus saada kaveriseuraa, olet tikkana valmis. Olet tosi seurallinen ja virität yhteyden toisiin lapsiin sekunnissa vaikka ostoskeskuksen leikkipaikassa. Opetat meillekin paljon sosiaalisuudellasi.




Jaat kanssani intohimon musiikkiin. Meillä soi musa melkein joka päivä ja kiistelemme siitä, kumman listaa nyt kuunnellaan. Molempien listalla on musaa, josta toinen ei niin välitä, mutta on meillä paljon samojakin mieltymyksiä ja usein saammekin toisiltamme hyviä biisi-ideoita. Iskälle ei musiikki ole niin tärkeää, joten hän kuuntelee ihan tyytyväisenä kaikkea, mitä me soitamme.

Tykkäät kaikenlaisesta visuaalisesta. Kiinnität huomiota ihmisten meikkeihin, vaatteisiin ja hiuksiin ja huomaat heti jos joku on käynyt muuttamassa hiustyyliään tai laittanut vaikka eri korvikset. Annat kehuvia kommentteja. Pidät rakennusten ja maisemien ihailusta. Katselet tosi mielelläsi valokuvia ja tauluja. Sinulta ei jää huomaamatta mikään ja jos yritämme vehkeillä selkäsi takana jotain, minkä on määrä paljastua sinulle vasta hetken päästä, haistat sekunnissa että jotain on tekeillä. Ja sitten alkaa armoton jankutus. 

Eläimet, erityisesti kissat, ovat edelleen lähellä sydäntäsi. Tosin sinusta söpöjä ovat lähes kaikki hämähäkkejä, koppakuoriaisia ja sisiliskoja myöten.

Osallistut jo kivasti kotitöihin. Olemme tehneet porkkanaksi sinulle listan, johon saat tosi isosta suorituksesta kaksi, keskikokoisesta yhden ja pienestä puolikkaan rastin ja kun niitä on tarpeeksi, saat jonkun havittelemasi asian. Ensimmäisen ruksirivistön päätteeksi sait haaveilemasi kultaisen väriset, piikkisomisteiset kuulokkeet Tigeristä.

Osaat hienosti mm. tyhjentää astianpesukoneen, imuroida koko talon, pestä vessan lattian ja pyyhkiä pölyjä. Kuin vanha tekijä. Olemme kertoneet sinulle, että ajan kanssa vastuu lisääntyy, mutta lista poistuu. Nyt se toimii hyvänä alkuopotkuna.


Tämän vessan lattian pesu on periytynyt sujuvasti äidiltä tyttärelle.

Pidät kovasti piirtämisestä ja tuo taitosi onkin ottanut vuoden aikana isoja harppauksia. Osaat tehdä jo tosi yksityiskohtaisia kuvia. Lisäksi tykkäät väritellä. Mielipuuhaa on myöskin piirtää jokin kuva läpi ja koristella se. Kirjatkin ovat edelleen suuressa osassa elämääsi ja hyvä niin, koska lukeminen on yksi parhaimmista jutuista maailmassa!





Pidät hirveästi lohikäärmeistä. Innostus alkoi varmaan kolmisen vuotta sitten Näin koulutat lohikäärmeesi -ohjelmasta ja kun sitten sait Hampaattoman, varjelit sitä kuin aarretta. Myöhemmin mukaan astuivat Legon Elves-lohikäärmeet ja nyt ne muodostavat Hampaattoman kanssa perheen, jolla jaksat väsymättömästi leikkiä ja ottaa mukaan joka paikkaan.

Tänään synttärilahjaasi kuuluu päivä, jossa saat valita mitä tehdään ja mitä syödään. Valitsit menon kuukausia haaveilemaasi "Pikku-Tykkimäkeen" eli Actionpark Tykkimäkeen, joka rakennettiin viime vuonna Prisman yhteyteen. Syömään haluaisit Three Wingsiin, josta saa mielestäsi parhaita kananugetteja.

Hyvää synttäripäivää, rakas murmelini! <3







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti