maanantai 22. helmikuuta 2021

kirje 10-vuotiaalle tyttärelleSYNTTÄRIHAASTATTELU

Mikä sun mielestä on kaikista kivointa maailmassa?
- Kun mulla on perhe, kun mulla on kavereita ja kun on kebabia!

Mikä on parasta musaa?
- Billie Eilishin musa.

Ketä sinä ihailet eniten maailmassa?
- Se on yks Jessukkaxx (TikTok-tyyppi).

Miksi?
- Koska sillä on hieno fursuitti.

Mistä ruoasta tykkäät eniten?
- Mummin kalakeitosta, ukin nakkikastikkeesta ja kebabista.

Mikä on hassuinta, mitä tiedät?
- Isin ilmeet ja äitin ilmeet.

Miksi?
- Koska... en mä tiedä. Se vaan on!

Mikä on kaikkein inhottavin asia, mitä tiedät?
- Kiusaaminen.

Mitä sinä pelkäät?
- Vuoristoratoja. Todella korkeita paikkoja.

Mitä tällä hetkellä odotat kaikkein eniten?
- Hei äiti odottamisesta tuli mieleen, että tiedän mihin seuraavaks säästän!

No? 
- No sellaisiin rullakenkiin, josta tulee rullat sieltä pohjasta.

Okei. Mutta kerro nyt, mitä muuta odotat tällä hetkellä eniten.
- Asuntoautoiluu. Sitä kun on kesäloma.
Mikä on sun lempivuodenaika?
- Kesä. Kesäkesäkesä.

Mikä siinä on kivointa?
- No koska on lämmin, pääsee mökille, voi hyppiä trampalla Kaarnan ja Tuuven kaa.
Kun syödään jätskiä.

Minkälaisia vaatteita tykkäät eniten pitää?
- Housuija, haalareita, huppareita.

Kuka täällä Suomessa määrää asioista?
- Sauli Niinistö. Eikun eihän presidentti päätä asioista. 
Eiks se oo laki?

Kuka ne lait säätää?
- Tota mä en kyl tiedä! Eduskuntatalossa?

Mikä sinusta tulee isona?
- Joko vaatesuunnittelija, taidemaalari, räppäri tai fursuit-kauppias.

Minkälaisista asioista haluaisit räpätä?
- Siitä mitä tässä maailmassa tapahtuu.

Entä millaisia vaatteita haluaisit suunnitella?
- Semmosii hienoja haalareita, sitten huppareita, sitten housuja. Ja ehkä joskus mekkoja.

Entä millaisia vaatteita haluaisit suunnitella?
- Semmosia, missä on hienoja kankaita. Sellainen, mikä on toiselta puolelta erilainen ja toiselta erilainen.

Minkälaisia fursuitteja?
- Kissoja, susia ja koiria, joilla on luppakorvat.

Mikä on lempivärisi?
- Sininen ja keltainen. Sellainen neonkeltainen.

Mitkä lelut ovat sulle kaikista tärkeimpiä?
- Petsit, pehmolelut ja lohnarit. 
Unikki ja Unikeko.

Mikä on sun mielestä viikon paras päivä?
- Perjantai.

Miksi?
- Koska silloin koulupäivä päättyy ja tulee viikonloppu.

Mistä sinä et tykkää yhtään?
- Maanantaista, kasviksista. 

Ketka ovat parhaita kavereitasi?
- Tuuve, Kaarna, Petra, Aada H., Lyyli, Olivia ja Kiia.

Ketä sinä rakastat?
- Äitiä ja isiä, mummia ja ukkia. 
Sitten Unikkia, Unikekoa ja Pönttiä, jotka on mulle henkilöitä!

Niin mekin sinua ihan hurjasti!

Onko sulla harrastuksia?
- Kuvataidekoulu.

Keräiletkö jotain?
- Petsejä, rahaa, (hius)donitseja.

Minkälaisesta urheilusta tykkäät?
- Uimisesta!

Missä olet hyvä?
- Piirtämisessä ja ompelussa.

Mikä on sellainen asia, mitä haluaisit tehdä? Sellainen, mitä et ennen ole tehnyt?
- Takaperin voltti.

Minkälaista on olla kolmannella luokalla?
- On se ihan kivaa.

Mikä siellä on kaikista kivointa?
- Liikka.

Minkälainen ihminen olet?
- Auttavainen, kiltti, rakastavainen, osaan väitellä,
hyvä tekosyiden keksijä.

Onko sinulla lempinimiä?
- Mansuke, Mansikka, Mustikka, Piiperöinen, Kakkiainen, Manniskuukkeli.

Jos joutuisit autiolle saarelle, mitkä kolme asiaa ottaisit mukaan?
- Ruokaa, Unikin, juomista.

Kiitos haastattelusta.
- Mmmm.Unikki on maailman tärkein, edelleen.Rakkaani, sinä olet nyt 10-vuotias. Kyselin yhtenä päivänä fiiliksiäsi ja toisaalta odotit pyöreiden täyttämistä ja toisaalta kerroit haluavasi välillä olla vielä vähän pienempi. Minä ymmärrän hyvin tuon ristiriitaisen tunteen. Olet nyt siinä iässä, että vuodet tuntuvat menevän aina hurjempaa ja hurjempaa vauhtia, tietoisuus asioista ja vastuut lisääntyvät. Se on samalla hauskaa ja samalla erityisesti vanhempien mielestä välillä haikeaa. Kävin äsken läpi kuviasi ja se oli ihanan liikuttava matka menneisiin vuosiin, jotka muistan kuin eilisen päivän. Laitan niitä tänne tekstin lomaan.Ilmoitit viisi päivää ennen laskettua aikaa, että nyt alkaisi riittää mahassa oleskelu ja olisi päästävä ihmisten ilmoille. Tässä odottelemme Naistenklinikalla "alkutarkastukseen" pääsyä. Poltot ovat alkaneet noin kahdeksan tuntia sitten ja tässä niitä tulee viiden minuutin välein. 


Ja siitä noin 13 tuntia myöhemmin sinä pienenä käärönä väsyneen mutta onnellisen äidin sylissä.
Tiedonjanoisuutesi on säilynyt ennallaan: kyselet tosi paljon erilaisista asioista ja olet kiinnostunut. Se, mihin emme tiedä vastausta, etsimme tietoa yhdessä, ellet itse ole jo sitä tehnyt. Kanssasi saa aikaiseksi hyviä keskusteluja ja on hauska kuunnella, miten päättelet erilaisia asioita. Perhemme ronski huumori istuu sinussa jo hyvin tiukassa ja mitä enemmän sinulle tulee ikää, sen enemmän saamme iskän kanssa myös maistaa omaa lääkettämme. Jos nariset jostain pienen pienestä asiasta, saatan hattuilla sinulle että onko elämä nyt ihan kamalaa. Kerran kun minä puolestani murjotin jostain, tulit viereen sanomaan täysin samanlaisella äänellä, että äiti, onko elämä nyt ihan pialalla. Auts! 
Suurin kouluinnostuksesi on nyt reilun parin vuoden jälkeen vähän tasaantunut, mikä taitaa useilla tapahtua juuri tässä kolmannen luokan tienoilla. Koulu on edelleen sinulle mukava paikka, mutta osaat sinä jo sunnuntaisin marmattaa, miten tyhmää on kun tulee maanantai. Aloitit tänä vuonna enkun opiskelun ja se sujuu ihan ok, mutta koska olet aina kärsimätön, et malttaisi millään lukea huolellisesti kappaleita, joihin tehtävien kysymykset liittyvät. Kokeista olet kuitenkin saanut ihan hyviä numeroita. Et kuitenkaan ole vielä ihan niin innokas kielen opiskelija, että päätit olla ottamatta tähän väliin toisen kielen. Kutosella aloitatkin sitten ruotsin ja yläasteella saat valita lisää valinnaisia kieliä, jos siltä tuntuu. Matikka on edelleen yksi vahvuuksistasi, mutta se ei kuulemma ole enää kuitenkaan lempiaineesi.

Sinulla on ollut aina mukavia ystäviä koulussa, joista osaan tutustuit jo eskarissa. Tykkäät eniten vaihtelevista leikeistä ja tehdä porukalla juttuja. Sinulla on parhaat ystäväsi, mutta viihdyt samalla erilaisissa kokoonpanoissa. Jos kavereiden kesken tulee eripuraa, haluat mielelläsi jutella ja yrittää selvittää asian. Toivon, että tämä ominaisuus tulee säilymään sinulla aina, koska minusta se on todella hienoa että uskallat puhua ja ottaa asiat puheeksi.
Viihdyt hirveän paljon kotona piirrellen, pelaillen, käsitöitä tehden tai askarrellen. Koska olet kotihiiri, olet vähän huono pyytämään kavereita ulos itse, mutta lähdet mielelläsi, kun joku pyytää sinua. 

Käsitöistä puheen ollen, olet vienyt käsityöharratustasi aina uusille ulottuvuuksille: ompelun ohella aloitit fursuit-päähineiden valmistuksen ottamalla ihan itse selvää, miten niitä tehdään. Olet ollut aina siitä hauska, että olet ihan varma että osaat kyllä tehdä sen mitä milloinkin suunnittelet, kunhan vaan hankimme sinulle materiaalit. Niin kävi tuon päähineenkin kanssa: kävitte iskän kanssa hakemassa tarvikkeet ja aloit hommiin. Seurasin mielenkiinnolla, miten päähine rakentui vaihe vaiheelta ihan omin neuvoinesi. 
Sinulle harrastukset ovat olleet aina sellaisia, että viihdyt kyllä siellä paikan päällä, mutta innostus laantuu aika nopeasti. Et ole koskaan oikein pitänyt harrastuksissa siitä, että sinulle sanellaan tarkkaan, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä, eli liian ohjattu toiminta on saanut sinut takajaloillesi. Viime vuonna aloitit kuvataidekoulun, joka on ensimmäinen harrastus, johon menet kerta toisensa jälkeen mielelläsi. Siellä opetellaan ihan oikeita tekniikoita, mutta ei sidota liikaa esimerkiksi aiheiden kanssa. Minua hieman hymyilyttää, koska olin itse lapsena täysin samanlainen. Inhosin muskaria, en voinut sietää leirejä, koska siellä piti koko ajan "ravata" edestakaisin eikä ollut yhtään vapaata oleskelua, pianotunneilla ja baletissa ärsytti, mutta kun menin kuvataidekouluun ja keramiikkakerhoon, asiat loksahtivat. En ole näistä sinulle pahemmin puhunut, mutta minua huvittaa, miten tällaisetkin asiat näyttävät kirjoitetun geeneihin. Olet mm. kokeillut balettiin vivahtavaa voimistelua, uimatreenejä ja yleisurheiluun painottuvaa liikuntaleikkikoulua. Näissä kaikissa on ollut ihan ok, mutta olet viihtynyt niissä eniten juuri niinä hetkinä, kun on saanut toimia enemmän vapaasti. 
Nyt olet kiinnostunut kaikenlaisista yliluonnollisista asioista, aaveista ja maailman ihmeistä. Tutkit suurella mielenkiinnolla kaupasta ja kirjastosta löytyviä kirjoja ja kerrot niistä silmät loistaen. Kun kerroin sinulle, että olen ollut sinun iässäsi kiinnostunut täysin samoista asioista ja että meiltä vieläpä löytyy jo valmiiksi jonkin verran mummin minulle aikanaan ostamaa, näitä aiheita käsittelevää kirjallisuutta, ihmetyksesi oli suuri. Ja niin oli minunkin: ällistelin eräänä päivänä mummille, miten tämäkin asia voi mennä samalla tavalla! 

Näiden lisäksi olet todella innostunut Minecraftista ja olet siinä jo aika hyvä! Sinulla on edelleen peli- ja/ tai katselupäivä joka toinen päivä ja ne hetket käytät nyt Minecraftin parissa. 

Iän myötä lisääntyvät myös erilaiset asiat, joita yrität hanakasti itsellesi havittella. Säännöllisesti meille kerrotaan, mitä kaikkea toivot seuraavaksi synttäri- tai joululahjaksi. Syksyllä päätit, että alatkin itse säästää rahaa kestästä asti haaveilemiisi AirPods-kuulokkeisiin ja me olimme tietysti kannustavalla mielellä. Sinulla on tiettyjä kotitöitä, jotka kuuluvat sinulle ihan vakiona, mutta sen ulkopuolella olevista hommista aloit hieroa diilejä. Niinpä kyselit aina sopivan paikan tullen sukulaisilta, että olisiko heillä töitä, josta voisi tienata. Kävit esimerkiksi pesemässä mummin ja ukin vessaa, iskän tai minun autoa tai muuta sellaista. Aika tuottoisaksi tienestiksi muodostui myös kymmenen minuutin niskahieronta hintaan 2 €, joita erityisesti lähisukulaiset ja jotkut ystävämme ostivat. Jokaisen Prisma-reissumme aikana kävit ihailemassa tulevia kuulokkeitasi ja kun koko potti oli vihdoin kasassa, riemu oli sen mukainen. 
Olet ollut aina aika suurpiirteinen tavaroittesi kanssa ja huolellisemmaksi opettelu onkin jatkuvasti tapetilla. AirPodsien hankkiminen oli tästä syystä aika jännittävä juttu, mutta näyttää siltä, että juuri niiden kanssa olet erityisen huolellinen. Luonnollisesti itse suurella vaivalla hankittua juttua katsoo hieman eri silmin. Tästä pääsemmekin aina keskusteluun, että tavaroita täytyy ylipäätään kohdella huolella, koska ne ovat aina jonkun suurella vaivalla hankittuja. 

Sinulle tunnusomainen lempeys ja empaattisuus vain voimistuvat iän myötä. 
Ymmärrät hirveän paljon rivien välistä ja ihmisiä lukemalla. Kysyt rohkeasti meidän tunteistamme etkä arkaile puuttua epäkohtiin. 

Ekat maastojuoksukisat.


Kun disko muuttui ohjatuksi toiminnaksi, kiinnostuksesi lopahti heti.Adam Lambertin instpiroimat meikkikokeilut.


Eskarilainen.Koulu alkaa!
Tokaluokkalaisen eka koulupäivä.

Tokan luokan päätöspäivä.
Kolmosluokan eka päivä.


Helsinki-retkellä.


Nelosluokkalainen.


Kymmenen vuotta täynnä! Paljon onnea, rakas tyttäreni! <3 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti