perjantai 26. huhtikuuta 2013

väriä, mustaa, väriä, mustaa

Mieheni ei kommentoi kovin usein pukeutumistani, ellen mene hänen mielestään totaalisesti metsään tai jos olen hänestä erityisen viehättävä. Mieheni on yleensäkin sellainen, joka voisi lähteä vaikka säkissä ulos, eikä liiemmin välitä, vaikka minä lähtisin kauppaan yöpuku päälläni. Tavallaanhan se on hyvä, ettei hän pidä noita asioita kovin tärkeinä, mutta olisihan se minusta kivaa, jos hän kommentoisi enemmän oma-aloitteisesti vaatteitani ja olisi makutuomarinani. Jos kysyn, mitä laittaisin päälle, yleisin vastaus on "vaatteet" tai "joku kiva mekko." Käytän mekkoja 99% ajasta, joten vastauksesta onkin tosi paljon apua.

Vuosi sitten kuitenkin tapahtui yllättävä tilanne: olimme 8-vuotis hääpäiväreissulla Tukholmassa ja kiertelemässä Åhlensissa. Kesken kaiken mies tokaisi, että "olen kyllästynyt kun aina pukeudut mustaan. Laita välillä jotain väriä." Tuijotin häntä onnesta haavi auki.

Minulla kyllä on värikkäitäkin vaatteita, mutta pukeudun tosiaan suurimman osan ajasta mustaan. Koetan kuitenkin aina höystää asua vaikkapa jollain eri värisellä korulla tai sukkahousuilla, mutta tosiasia on, että minä musta se asu silti on. Minkäs teet kun siinä viihdyn.

No. Tuo miehen taannoinen lause mustaan kyllästymisestä jäi elämään päähäni ja olen sen jälkeen yrittänyt pukeutua vähän useammin väreihin. Joitakin päiviä sitten esittelin miehelle Marimekon lehdestä erästä mekkoa.

Minä: Tää mekko on niin ihana! Haluaisin sen.
Mies: Se on aika... värikäs. 

Koita nyt päättää, haluatko lisää värejä vai et!

Kävin sitten testaamassa sitä Marimekon mekkoa, joka ei ollutkaan hyvä. Sen sijaan 
samalla reissulla mieleeni jäi kummittelemaan, todella värikkäs haalari, jonka sitten palasinkin myöhemmin hakemaan. Kotona esittelin ostostani miehelle, joka alkoi hyräillä Pelle Hermannin tunnusmusiikkia.

Black in black.

torstai 25. huhtikuuta 2013

mysli



Enpä olisi vuosi sitten uskonut, että tulen olemaan hulluna mysliin. Minulla on jostain syystä aikaisemmin ollut siihen hyvin etäinen suhde, mutta jossain vaiheessa tapahtui jotakin: testasin iltapalaksi klassista mysli-turkkilainen jogurtti-marja-hunaja-yhdistelmää ja jäin koukkuun. Etenkin pieni liraus hunajaa on avainjuttu ja jogurtin pitää ehdottomasti olla paksua turkkilaista jogurttia. Ylivoimaisesti pehmeimmän makuiseksi olen todennut Valion Luomu Turkkilaisen jogurtin. Hyvänä kakkosena tulee "partaäijäjogurtin" luomuversio. Voin hyvin syödä luomutontakin, mutta nimenomaan jogurteissa olen huomannut, että luomuversiot maistuvat pehmeämmältä.

Mieheni edustama yritys toi hiljattain oman myslisarjansa Suomen markkinoille ja ne ovat oikein hyviä. Sitten alkoi kuitenkin houkutella oman myslin kokeileminen, tiedänpähän sitten varmasti, mitä se sisältää. Löysin helpon oloisen ohjeen Ruoka & Matka -lehdestä ja varioin sitä vähän sen mukaan, mitä meiltä löytyi. Maku on tosi hyvä ja mutkaton. Hunaja antaa juuri sopivan makeuden.

Mysli (n. 2,5 litraa)

15 dl kaurahiutaleita
Erilaisia pähkinöitä renolla ranneliikkeellä
2-3 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
1,5 dl ruokaöljyä
4,5 rkl hunajaa

Uunin jälkeen maun mukaan

kuivattuja marjoja (laitoin tähän satsiin karpaloita)
kuivattuja hedelmiä
lisää siemeniä, esim. kurpitsan

Sekoita pähkinät, kaurahiutaleet ja siemenet yhteen. Kuumenna öljy hunajan kanssa, mutta älä kiehuta. Kaada hunaja-öljy kuiva-ainesten joukkoon ja sekoita niin kauan, kunnes koko paketti on tasaisesti hunaja-öljyssä. (Kannattaa käyttää mahdollisimman isoa kulhoa, jolloin helposti yli lentävien hiutaleiden sekoittaminen on huomattavasti miellyttävämpää.)

Levitä mysli pellille (itse paistoin nämä kahdessa erässä) ja laita se 175 asteisen (kiertoilmalla noin 150 astetta) uunin keskiosaan noin 15 minuutiksi. Mysli palaa todella helposti, joten kääntele sitä (vaikka lastalla) tasaisin väliajoin.

Ota mysli uunista ja anna jäähtyä hetki. Lisää joukkoon loput ainekset.



sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

parit salaatit

Lupasin lapsen synttäripostauksessa laittaa jossain vaiheessa ohjetta juhlissa tarjotuista salaateista.
Tässä ne nyt tulevat.

Pastasalaatti paahdettujen paprikoiden kanssa
Ohje kirjasta Ruokasuosikit – Salaatit: Parragon Books Ltd

Ainekset (neljälle)

1 punainen paprika
1 oranssi paprika
280 g kuivaconchigliea (suom. simpukkapasta)
5 rkl extra virgin -oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
2 rkl vihreää pestoa
1 valkosipulinkynsi ohueksi pilkottuna
3 rkl tuoreita basilikanlehtiä suikaloituna
suolaa ja pippuria

Valmistus

1. Pane paprikat kokonaisina leivinpellille ja pane ne esilämmitettyyn grilliin 15 minuutiksi, kunnes ne ovat paahtuneet joka puolelta. Kääntele niitä säännöllisesti. Ota pois pihdeillä ja laita kulhoon. Peitä talouspaperilla ja pane sivuun.

2. Kiehauta sillä välin iso kattilallinen kevyesti suolattua vettä. Lisää pasta, kiehauta uudelleen ja keitä 8-10 minuuttia, kunnes pasta on al dente.

3. Sekoita oliiviöljy, sitruunamehu, pesto ja valkosipuli kulhossa keskenään huolellisesti. Valuta pasta, lisää se kuumana pestoseokseen ja sekoita hyvin. Siirrä sivuun.

4. Kun paprikat ovat jäähtyneet riittävästi, kuori ne, leikkaa auki ja poista siemenet. Pilko hedelmäliha karkeasti ja lisää pastaan basilikan kanssa. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla, sekoita hyvin ja tarjoile.


Couscoussalaatti (huikeat 15-20 annosta)
Ohje otettu Hellapoliisin sivuilta

1 rkl öljyä
1 iso punasipuli silppuna
5 dl vettä
400 g (5 dl) Couscousia (täysjyvä)
2 rkl limettimehua
1 pieni kurkku kuutioina
1 punainen paprika kuutioina
200 g fetajuustoa murustettuna tai paloina
125 g mozzarellapalloja (mielestäni pelkkä feta riitti, joten jätin nämä pois)
3/4 dl aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioina
vihreitä oliiveja (kaapista löytyikin vain mustia)
1 dl auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä, sekä cashew-pähkinöitä.
tuoretta bas
ilikaa


Kuumenna öljy pannussa, paista sipulisilppua hetki. Lisää vesi ja anna kiehahtaa. Nosta pois liedeltä. Lisää couscous ja anna turvota viitisen minuuttia. 

Purista joukkoon limen mehua. Lisää kurkku-, ja paprikakuutiot, murustettu feta, (mozzarellapallot), aurinkokuivatut tomaatit ja vihreitä (mustiapas!) oliiveja maun mukaan. Sekoita joukkoon auringonkukan-, ja kurpitsansiemeniä, sekä cashew-pähkinöitä. 

Silppua pinnalle tuoretta basilikaa.


Molemmat salaatit olivat suun mukaisia. Suosittelen molempia lämpimästi. 


torstai 4. huhtikuuta 2013

helmet

Teimme lapsen kanssa savimassasta pääsiäismunia ja samalla sain päähäni tehdä itselleni helmet. Se oli mukavaa hommaa. Aloitin homman pääsiäissunnuntaina ja viimeistelin pitkin viikkoa. Koska vapaa-aikani iltaisin on melko lyhyt, meni tähän luonnollisesti aikaa enemmän kuin tiiviimmässä projektissa tehtynä. Mutta mikäs kiire tässä on kun ne omaksi tein (kysyy maailman kärsimättömin ihminen itseltään).


Helmet muovailtuna ja kuivumassa.


Sitten akryyliväriä pintaan.


Puiset varrastikut olivat loistava apuväline maalausoperaatiossa. 
Maalauksen jälkeen pujotin helmet rautalankoihin kuivumaan, jokainen väri omaan lankaansa, 
jotta välttyvät tartuttamasta väritahroja viereiseen helmeen. Kuivumisen jälkeen suihkutin päälle kiiltävää lakkaa (mattalakka olisi ollut vielä kivempi, mutta tätä oli jo valmiina kaapissa, joten en viitsinyt ostaa.)


Voilà!